App eller webbsida: En personlig fråga

Alla företag söker efter den optimala lösningen för att nå ut med sitt varumärke, sina tjänster och produkter på nätet. En egen webbsida var länge det enklaste och smartaste alternativet, men det är inte lika självklart idag. Vi använder olika enheter för att surfa på nätet och det har gjort att alternativen för att nå ut till marknaden har ökat. Webbsidan har fått konkurrens av mobilappen, men båda har sina för- och nackdelar.


Källa: Unsplash

Stora företag väljer båda

De flesta är bekanta med både webbsidor och appar. Det har gått att följa deras utveckling och optimering i ett antal år. Tiden har gjort att användare har utvecklat preferenser och de vet vilket format som passar dem bäst. Precis som att några föredrar datorn framför teven, gillar vissa appar mer än webbsidor, och vice versa. 

För stora företag har lösningen blivit att utveckla båda. Spelbolag som bet365 har sin betting och sportrapportering tillgänglig direkt i webbläsaren. Där kan besökare läsa om de senaste tennisnyheterna och hitta oddset för att Nadal vinner nästa Franska Öppna (2.10), eller att Novak Djokovic vinner nästa US Open (2.10). Samma odds finns tillgängliga i en app, som laddas ned från en valbar app-butik. Streamingtjänster som Netflix och HBO erbjuder både appar och webbsidor. Mobilstreamare måste däremot välja appen, medan datorstreamare kan se uppspelningen direkt i webbläsaren. 

Att erbjuda både en app och webbsida är kostsamt och det är inte optimalt för alla företag. Den som står inför ett val behöver väga för- och nackdelarna med de två formaten. Det gäller också att se till sin egen verksamhet och dess behov. 

Appen: För- och nackdelar 

Att utveckla en egen app kan ha flera fördelar, men bara om det passar verksamhet. En app för att presentera ett varumärke och tillhandahålla kontaktuppgifter fyller ingen funktion. Om den erbjuder försäljning, eller bjuder in till personlig kontakt, är sannolikheten större att kunderna laddar ned den. En app behöver vara användbar, inte bara informativ. 

En applikation kan göras personlig och det går att rikta sin marknadsföring. Den skapar ett större kundengagemang och användarna har möjlighet att använda den utan uppkoppling. Dessutom blir varumärkesnärvaron starkare, eftersom användarna kommer att se appen på sin hemskärm varje gång de startar mobilen. Det går även att skicka ut notiser för att upplysa om erbjudanden och nyheter. 

Källa: Unsplash

Det finns samtidigt vissa nackdelar enligt Internetworld. Appar är dyrare att utveckla och kräver mer underhållning. Varje gång ett operativsystem ska uppdateras kan appen behöva uppdateras. Det släpps hundratals nya appar varje dag och det är lätt hänt att en app försvinner i mängden i App Store och Google Play. 

Och webbsidan

 

Webbsidor är i regel mycket enklare att både skapa och underhålla. De fungerar på alla enheter med webbläsare. Det går att öka synligheten med hjälp av länkning, annonser och sociala medier. Driva Eget förklarar att en optimering av sökorden kommer göra att webbsidan hamna högt på sökmotorernas listor.

Nackdelen är att användningen kan kännas mindre personlig, eftersom en webbsida måste passa alla besökare, och inte bara enstaka kunder. 

App eller webbsida fortsätter att vara en evig frågan. Huvudsaken är att innehållet som ska förmedlas kommer ut. I vilket format det sker är upp till varje utvecklare – och användare. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *