Opera

Webbläsaren Opera är idag den femte populäraste webbläsaren med 2-2,5 procent av marknaden. Den började utvecklas 1994 som ett forskningsprojekt inom den norska koncernen Telenor. Verksamheten har sedan placerats i det separata bolaget Opera Software ASA. Idag finns den tillgänglig på mer än 30 olika språk för de flesta operativsystem.

Till en början var inte Opera gratis men det fanns en reklamfinansierad gratisversion. Numera är reklamen dock helt borttagen och webbläsaren är gratis precis som alla andra konkurrenter. Vissa mobiltelefoner och handdatorer har idag Opera förinstallerad. Opera har också tillsammans med Nintendo utvecklat speciella webbläsare till Nintendo DS och Nintendo Wii varav den senare också hade stöd för Flash.

Webbläsaren Opera uppskattas av många för snabbheten och användarvänligheten med ett smidigt fliksystem. Det finns en rad smidiga funktioner inbyggda i webbläsaren såsom en inbyggd sökfunktion i adressfältet, en inbyggd e-postklient, en RSS-läsare, möjligheten att enkelt byta till andra teman som förändrar utseende, innehållsblockering, inbyggt stöd för Bittorrent samt inbyggd stavningskontroll.

Opera har fullgott stöd för alla traditionella webbtekniker såsom HTML, CSS, XHTML, Javascript, DOM och PNG. Det finns också numera ett visst stöd för de moderna teknikerna CSS3 och HTML5.

Opera har stöd för tillägg eller plugins men för webbutvecklaren är utbudet ganska blekt jämfört med de mer populära Mozilla Firefox och Google Chrome.